Enkele weken geleden gaf de NTFU aan dat het de voorkeur verdient alleen te fietsen i.v.m. de huidige Corona-situatie. Ondanks dat ik het groepsgevoel steeds meer begin te missen, geeft deze tijd ook de mogelijkheid om thuis en/of op de fiets rustig na te denken. Zeker ook omdat het overleg-leven nagenoeg stil staat. Zo heeft elk nadeel ook een voordeel om een groot sport-filosoof aan te halen.

Natuurlijk besef ik dat deze tijd voor een groot aantal mensen als bedreigend wordt ervaren. Een ongrijpbaar virus waart rond, de ziekenhuizen zijn overvol en een vaccin laat nog een poosje op zich wachten. Ook staat voor velen de werkgelegenheid op de tocht. Allemaal angstaanjagend.

Maar we moeten lering trekken uit deze tijd en we mogen het volgende niet vergeten.
– Het zorgpersoneel en andere dienstverlenende beroepen stonden (nog maar) enkele maanden geleden massaal op het Malieveld. Ze eisten meer personeel en meer loon. Nu applaudisseren we om 20.00 uur voor hun tomeloze inzet en luidden we de kerkklokken. Applaus is mooi maar je kunt er niet van leven. Na de Corona-tijd moet Nederland ook voor hen de buidel trekken.
– Blijf ook na de Corona-tijd aandacht voor elkaar houden. Het “noaberschap” waar de regering naar toe wilde, wordt momenteel volop beleefd en dat moet naar mijn mening zo blijven.
– Hebben we ook de nadelen van globalisering kunnen ondervinden? Afhankelijk zijn van eenvoudige hulpmiddelen van bedrijven aan de andere kant van de wereld? Mede ook omdat deze goedkoop zijn omdat de werknemers zwaar worden onderbetaald in zware werkomstandigheden.
– Wees blij dat we in een vrij land mogen wonen, waarin we kunnen doen en laten wat we willen. Momenteel zijn we (voor velen te veel) aan huis gebonden, we mogen niet meer naar het terras en moeten tot elkaar afstand houden. Ook mogen we niet meer in groepen met elkaar omgaan, ondanks dat de mens ook een “kuddedier” is. Het sociale leven ligt stil. Ik moet er niet aan denken dat we deze situatie, zoals in zovele vaak dictatoriaal geleide landen, zouden hebben. Wij “nölen” wel vaak op ons Nederlandse systeem, maar er zijn maar weinig landen in de wereld met zoveel vrijheid zoals hier. Een van de lessen van deze crisis is wat mij betreft dat wij dankbaar mogen dat wij over enige tijd weer gezellig en sportief met elkaar mogen sporten zonder dat iemand daar maar een beperking op legt. Een extra reden om blij te zijn met 75 jaar vrijheid.

Ik zou blij zijn, wanneer we weer gewoon weer met elkaar kunnen fietsen. Mijn overtuiging: er komen andere tijden. Graag tot dan en blijf gezond.

Total Page Visits: 233 - Today Page Visits: 1
Categorieën: Uncategorized

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *